Domotica

13/02/2017 - 17:20

Wist u dat … Een domoticasysteem een integratie moet kunnen bieden tussen allerlei toestellen en subsystemen. Eén universele afstandsbediening voor verlichting, televisie, video en audio, is daar een voorbeeld van. Gedaan dus met allemaal verschillende afstandsbedieningen.

Domotica

De rolluiken die 's ochtends vanzelf opengaan om het zonnetje binnen te laten, de verwarming die u via uw smartphone kan programmeren zodat het lekker
warm is wanneer je thuiskomt, uw woning die als het ware zichzelf beveiligt zodat u rustig op twee oren kan slapen... Enkele decennia geleden waren dit
snufjes die men met grote ogen bewonderde in het huis van de toekomst, maar de dag van vandaag zijn heel wat "doodgewone" huizen uitgerust met deze
zogenaamde domotica. En terecht: een domoticasysteem heeft immers heel wat voordelen te bieden. Veiligheid, comfort, energiebesparing, enzovoort:
een domotica installatie is zeker het overwegen waard!

Wat is domotica?
Kort omschreven is domotica niets meer of niets minder dan een algemeen besturingssysteem dat meerdere elektrische elementen in een woning aan
elkaar koppelt en automatiseert. Dit kan de verlichting zijn, de bediening van rolluiken of zonwering, of zelfs uw wasmachine of uw badkraan.
Dankzij het domoticasysteem kunnen al deze zaken via één enkele bediening gehanteerd worden, bijvoorbeeld wanneer u het extra knus wil maken als u televisie gaat kijken.
Met uw domoticasysteem laat u de rolluiken sluiten, een sfeerlichtje aangaan, en schakel je uw surround system in. Geef toe: dit klinkt toch verleidelijk?
Bovendien bestaan er twee soorten domotica, namelijk een open en een gesloten systeem. Terwijl een open domoticasysteem compatibel is met andere systemen, kan u in een gesloten systeem geen interessante componenten of functies van andere producten integreren. De bediening ten slotte kan via programmeerbare schakelaars, via touchscreen, of zelfs via uw tablet, pc of smartphone.

Haal de juiste domotica in huis
Er zijn ontelbare merken, systemen en mogelijkheden op de markt wat betreft domotica. Het is dan ook niet eenvoudig om het juiste domoticasysteem te kiezen voor uw woning.
Daarom kan u best eerst uw behoeftes overlopen: wil ik domotica om energie te besparen, om m'n verlichting te automatiseren, om de zonwering te bedienen,...?
Let wel op met het aantal snufjes, want des te ingewikkelder het domoticasysteem, des te hoger de prijs ervan zal liggen. Voorts is ook de gebruiksvriendelijkheid van het systeem erg belangrijk, aangezien domotica een heus computertje is. Ingewikkelde systemen waar kop noch staart aan te krijgen is, zijn dan ook absolute afraders!

Voordelen van domotica
Domotica werd in de eerste plaats ontwikkeld om het leven comfortabeler en eenvoudiger te maken.

Een ander voordeel dat domotica met zich meebrengt is daarenboven veiligheid. Zo kan u domoticasysteem er niet enkel voor zorgen dat de gaskraan automatisch afgesloten wordt bij het detecteren van een lek, maar ook de inbraakveiligheid van uw huis kan stevig verbeterd worden. Wanneer u een avondje gaat stappen of voor langere tijd op vakantie gaat, kan u bijvoorbeeld de domotica zo programmeren dat er op welbepaalde tijdstippen diverse elektrische apparaten of lampen aan- en uitgaan. Op die manier lijkt het net alsof er toch iemand thuis is, wat wel eens handig kan zijn om eventuele inbrekers af te schrikken...
Naast comfort en veiligheid is domotica trouwens ook interessant met het oog op de toekomst.
Zo kan een domoticasysteem het leven heel wat makkelijker maken voor senioren, waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen.

Met domotica kan je eveneens het milieu sparen
Een ander voordeel van domotica, dat vooral de laatste jaren steeds meer aandacht kreeg, is energiebesparing. Een algemeen systeem waarmee alle (of toch veel) elektrische apparaten in uw woning bediend worden is immers érg interessant op dit gebied. Zo zijn veel domoticasystemen standaard uitgerust met een "alles uit functie", waarmee u super eenvoudig alle verlichting kan uitschakelen voor u gaat slapen of wanneer je uw huis verlaat.
Een andere energiebesparende optie is dat het domoticasysteem automatisch alle verlichting uitschakelt van zodra een kamer verlaten wordt, of dat de wasmachine, droogkast of vaatwasmachine pas worden aangezet wanneer het nachttarief van toepassing is (bij woningen met een tweevoudig tarief uiteraard).

Domotica installeren, kan dat in elke woning?
Ja hoor, domotica is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen perfect mogelijk. Bij nieuwbouw wordt de bekabeling meteen samen met de elektrische installatie voorzien, maar bij bestaande woningen waarbij de elektrische installatie niet vernieuwd wordt, kan u beter gaan voor draadloze domotica. Deze domoticasystemen communiceren namelijk via radiogolven waardoor bekabeling overbodig wordt. Een klein nadeel van zulke domotica is wel dat, zoals bij vrijwel elk draadloos systeem, de gevoeligheid voor storingen reëel is.
Hierdoor zal de werking van een draadloos domoticasysteem net iets trager zijn dan bij de bekabelde versie, maar in het algemeen zal je hier niet echt last van hebben.

Domotica via een powerline-systeem
Wie z'n bestaande woning graag wil uitrusten met draadloze domotica kan ook kiezen voor het zogenaamde powerline-systeem. Hierbij zal je domoticasysteem datagegevens uitwisselen via het reeds bestaande elektriciteitsnet in uw huis. Extra bekabeling is dan ook niet nodig, terwijl dit type domotica wel een netfilter nodig heeft. Deze zal vermijden dat datagegevens van jouw domoticasysteem doorsijpelen naar het openbaar elektriciteitsnetwerk.

Comfortabeler wonen dankzij domotica
Zo ziet u maar: domotica is niet voor niets fel begeerd door de hedendaagse bouwheer. In vergelijking met een gewone elektrische installatie zal de prijs voor een volledig domoticasysteem weliswaar wat duurder zijn, hoewel dat vooral afhangt van de extra mogelijkheden die u kiest. Een voordeel is dan weer dat domotica heel flexibel is, zodat men vaak een basis zal voorzien die je later verder kan uitbreiden wanneer je budget dat opnieuw toelaat. Daarenboven heeft domotica heel wat voordelen, zowel op vlak van comfort als op vlak van veiligheid én energiebesparing. Domotica is dus niet langer toekomstmuziek maar maakt daarentegen een vast onderdeel uit van veel moderne woningen!

Kan ik zelf een camerabewakingsysteem installeren?
Dat zouden wij niemand aanraden.
Uw erkende E-place elektricien kan wel zorgen voor de installatie en onderhoud van uw camerabewakingsysteem.

VIND UW INSTALLATEUR HIER