Led-lampen

Led-lampen

13/02/2017 - 16:38

Wist u dat … Op de verpakking van een lamp voortaan altijd een ‘energielabel’ moet zijn opgenomen. Op dit label vindt u informatie over de energie-efficiëntie, de lichtopbrengst, het vermogen en de levensduur van de lamp.

Led-lampen

Zoals inmiddels wel algemeen bekend is, kent ledverlichting vele voordelen. Hier bespreken we uitgebreid welke dat zijn en waarom dat zo is.

 1. Ledlampen zijn energiezuinig
  Inkoppertje, maar daarom niet minder waar! Vergeleken bij gloei- en halogeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie. Gloeilampen zijn de grootste energieverbruikers, dus het rendeert enorm als dit type lamp vervangen wordt door een ledlamp. De terugverdientijden zijn extreem kort. Bij professioneel gebruik zijn de terugverdientijden geregeld minder dan 1 jaar. Dit is bijvoorbeeld het geval in de horeca. Aangezien u thuis minder branduren per dag maakt, duurt het langer voor u ze terugverdiend hebt, maar aan de andere kant gaan de ledlampen dan ook weer langer mee.

 2. Ledverlichting gaat langer mee
  De verwachte levensduur van ledlampen is vele malen langer dan van de conventionele verlichting. De gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer 1000 uur mee, een halogeenlamp 3000 uur, spaarlamp 5000 tot 10.000 uur, evenals een TL. De gemiddelde levensduur van een ledlamp ligt volgens fabrieksopgave altijd minimaal op 35.000 uur. Kwalitatieve ledlampen hebben maken hierin zeker het verschil, maar dat gaan we pas over enkele jaren ervaren.

 3. Ledlampen zijn er ook in warmwit en extra warmwit (flame)
  Uiteraard is dit geen voordeel ten opzichte van gloeilampen, want die zijn van zichzelf al gezellig warmwit, maar gemiddeld genomen geven spaarlampen aanzienlijk minder warm licht. Het vooroordeel dat ledlampen kil zouden zijn is inmiddels niet meer waar. Dit komt door het schrikbeeld dat de spaarlamp in de beginperiode de mensen heeft aangedaan. Maar de ledlamp gaat hierin ook niet vrijuit, want de eerste generaties ledlampen waren simpelweg ook kil en ongezellig blauw/wit licht. Gelukkig is dat met de jaren verholpen.

 4. Een ledlamp geeft direct vol licht
  Wederom een voordeel dat enkel geldt ten opzichte van spaarlampen en TL-buizen. Een spaarlamp moet opwarmen voordat hij vol licht kan geven. Vooral in kamers waar u graag direct licht wilt hebben is dit erg vervelend. Denk aan de gang of de wc, waar tegen de tijd dat u de ruimte weer verlaat, uw spaarlamp eindelijk licht begint te geven.
  Ledlampen hebben hier geen last van, want ze geven direct 100% van het licht.

 5. Een ledlamp wordt niet heet
  Gloeilampen, maar zeker ook halogeenlampen worden enorm heet als ze ook maar even branden. Het is onjuist dat ledlamp niet warm worden. Een ledlamp moet juist z’n warmte kwijt. Maar gelukkig worden ze bij lange na niet zo warm als gloei- en halogeenlampen. Een ledlamp is veel zuiniger en zet minder energie om in warmte, maar meer in licht. Ter vergelijking: een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht (de rest is warmteverlies), maar een gemiddelde ledlamp maar liefst 80%.Een bijkomend voordeel is dat een ledlamp hierdoor eigenlijk vele malen minder brandgevaarlijk is. Zeker vergeleken met de kokend hete halogeenspotjes die nog wel eens volledig opgesloten (zonder luchtkoeling) in plafonds worden geplaatst.

 6. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten
  Met ledverlichting zijn de mogelijkheden eindeloos. Alle kleuren en vormen zijn mogelijk, waardoor het al jaren vooral bij light designers tot verbazingwekkende creaties heeft geleid.
  Kleine halogeenlampjes of kleine spots hebben de slag van de spaarlamp gemist, doordat spaarlampen simpelweg niet in deze vorm verkrijgbaar zijn. Ledlampen zijn er nu ook voor MR11-, G4- en G9-fittingen.
  Een ledlamp is inmiddels voor elk armatuur verkrijgbaar. Ook de gewenste lichtkleur is mogelijk, evenals de lichtintensiteit. Maar met led zijn we nog lang niet klaar. Momenteel verschijnen de eerste toepassingen van OLED (Organische ledverlichting), wat hele oppervlaktes egaal kan verlichten. Met OLED kunt u ook leuk experimenteren met het design. Hiermee zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos.

 7. Ledlampen zijn stevig en robuust
  In tegenstelling tot de gloeilamp (en in mindere mate de halogeen- en spaarlamp) is een ledlamp aanzienlijk steviger gebouwd. Het kan wat dat betreft vergeleken worden met een ander elektrisch apparaat, neem een radio. Die is ook schokbestendig.

 8. Ledlampen bevatten geen kwik
  Een spaarlamp bevat het giftige kwik, waardoor het verplicht is een defecte spaarlamp bij het chemisch afval te gooien. In Amerika wordt het zelfs altijd aangeraden het huis direct te verlaten wanneer een spaarlamp kapot op de grond valt! Doordat een ledlamp een andere verlichtingstechniek is, is er geen kwik nodig. Een defecte ledlamp hoeft dan ook niet bij het chemisch afval worden gedeponeerd. Uiteraard heeft het scheiden van afval de voorkeur, zoals u ook met een televisie of stereo- installatie zou doen.

 9. Ledlampen hebben geen UV en infrarood in het spectrum
  Hierdoor zijn ledlampen uitermate geschikt voor het verlichten van musea (al klinkt dit makkelijker dan het is) of voor verlichting in de voedings- of textielindustrie.

 10. Ledlampen flikkeren niet en zijn daardoor rustiger voor uw ogen
  Dit dient vergeleken te worden met de spaarlamp, maar ook met TL-verlichting. Een spaarlamp (of TL, zelfde principe) gaat tientallen of zelfs honderden keren per seconde aan/uit. Vooral bij oude spaarlampen en TL-buizen die aan het eind van hun levensduur zijn, is het flikkeren duidelijk met het blote oog waarneembaar. Ledlampen flikkeren niet, doordat ze constant aan staan. Deze techniek is dan ook duidelijk rustiger voor de ogen. Vooral in ruimtes waar geconcentreerd gewerkt wordt is dit verschil merkbaar.

 11. Ledlampen op afstand bedienen
  De innovaties van ledlampen houden voorlopig nog niet op. Nu is het mogelijk om ledlampen op afstand te bedienen. Ledlampen kunnen worden aangesloten op het Wifi thuisnetwerk. Zo kunt u via uw smartphone de ledlampen aan of uit zetten of van kleur laten veranderen.

Kan ik zelf Led installeren?
Dat zouden wij niemand aanraden.
Uw E-place elektricien kan wel zorgen voor een grondige lichtststudie op uw maat.

VIND UW INSTALLATEUR HIER